FULA ORDBOKEN

kaputt, kaputta

(sl) död, dö.  Kaputt; helt förstörd.

kar

(alban) kuk.

karamell

(sl) könsorgan*. ”Jag placerade min fitta som ett våtvarmt omslag över hans ansikte och tog själv hans kuk som en karamell i munnen.” (Salten 2009) Norsk slang har karameller om bröstvårtorna och dansk slang har hår på karamellen; hår på fittan.

karamellpapper

(sl) kondom*.

Kardassfurstinnan, Karldassfurstinnan

(smn) förmodligen en ordlek på Emmerich Kálmáns operett Csardassfurstinnan (uruppförande 1915). Signaturen G B från Malmö berättar att i hans ”barndoms Halmstad fanns en kvinnlig toalettvakt som kallades Karldassfurstinnan. Från början en lustighet i en lokalrevy om jag minns rätt.” Lidaräng (1982) har Kardassfurstinnan om ”en kvinna som var anställd vid stadens herrtoalett och alltid uppträdde välklädd och elegant. Hon uppvaktades regelbundet av en man med ståtlig hållning, kallad Kurfursten*.”  Se även nyckelpiga och kur (1).

Karen

(so) i "du är en Karen" som, enl Shirley Näslund, universitetslektor och docent i svenska språket vid Linnéuniversitetet, står för  "en kvinnlig stropp som beter sig illa." Shirley Näslund, som 2019 var initiativtagare till kursen "Fula ord i tvärvetenskaplig genomlysning",  har uttrycket från en av sina studenter som menar att Karen fått en ful laddning genom att det kommit att stå för en priviligierad kvinna som anser sig  förmer än andra och behandlar sämre lottade dåligt.

På min förfrågan varför Karen har fått ge namn åt ett skällsord, svarar Shirley Näslund: "Jag vet inte varför just Karen har kommit att bli ett skällsord. Det är olika bud om användningen återgår till en film eller ett inlägg i sociala medier. Användningen av 'Karen' i denna betydelse verkar ha uppkommit i USA och sedan börjat spridas bland unga i Sverige genom sociala medier. Såvitt jag vet, är det första gången ett namn som är behäftat med överklassen används som skällsord. Namn som Pelle, Måns, Maja och Jeppe är istället behäftade med mindre bemedlade klasser." 

karess

 smekning, ömhetsbetygelse. Av franska caresse av italienska carezza; smeka till caro; kär av latin carus; kär. Här avses den form av orörligt samlag som omnämns av den amerikanska läkaren Alice B. Stockham (1833—1912) i boken Karezza (1896), där hon beskriver långt utdragna samlag. med den erigerade penisen införd i vagina i viloläge tills den slaknar utan sädesavgång. ”Ju hastigare Randolfs fingrar rörde sig i hennes eget fitthål, ju ivrigare slickade hon och sög tills June hjälplöst vred sig under de skamlösa karesser hon erhöll både från Lorna och Ebony.” (De Ville 1968)

kareta

(mil sl) avträde, enligt Langenfeldt (1947). Kareta är en huslik vagn som har ingång bak dit man klättrar med hjälp av en stege. Ordet är lånat från latin carrus; kärra via tyska Karette. Kanske härstammar uttrycket från den tid när det saknades offentliga toaletter och avträden i städerna, och då den nödige tvingades hyra en hästdroska att göra ifrån sig i.

karibel

(euf o so) enligt min jämtländske sagesman (f 1929) betyder ordet här ungefär djävel. Han säger också att ordet lär komma av karib. Kanske är det här fråga om de sydamerikanska indianfolk som tillhör den karibiska språkfamiljen karib. Europeerna upplevde dessa kariber som mycket krigiska och förvrängde ordet karib till kannibal. Detta skulle kunna förklara att uppgiftslämnaren säger sig ha ”läst men inte själv hört” ordet kan(n)ibel för djävel. Detta antagande understryks av Svenblad (2008) som menar att karibel på Åland är detsamma som kanalje. Han säger också att ordet kan härledas till spanska caribal, en variant av canibal dvs kannibal. ”Fasiken, jädran, anfrätta, din karibel!” (Molin 1912) "Vad är du för en karibel? Vem har skickat bud efter dej, din svarta satan..." (Folksagan i Sverige 1 s 413)

Karin Knytnäve

(smn) runkhanden. ”Senare, när jag hade hört några grabbar på skolan skämta om att mannens bästa vän är Karin Knytnäve, började jag hålla om penis och pumpa upp och ner, och så har jag gjort sedan dess.” (Hite 1982) Se också Fröken Höger.

karitjikstråken

(sl) membrum virile*, enligt Thesleff (1912) ”sällsynt”. Se även stråke.

Karl Aron

(smn) manslem*.

Karl August

(smn) penis. ”Källa: Torsten Ericsson, filosofie kandidat, Uppsala, Nerike, Västm., Sdml., en mycket värdefull samling.” (Hjelmqvist 1903) Se även Karl och August.

Karl Johan

(smn) kuk. Karl Johansvampen är uppkallad efter Karl XIV Johan (1763—1844). ”Karl Johan membrum virile Nke., Västm., och Kall Johan Upps., Sthlm.” (Hjelmqvist 1903) Tyskan har Johannes i  ”wie die Nase des Mannes so ist sein Johannes”. Det är en vanlig föreställning att näsan avslöjar kukstorleken. Jämför näsa (4) ”... om jag får sticka in herr Karl Johan mellan dina härliga bröst, kommer jag att dö av lycka.” (Harris 1965/1900) ”Å, men lilla Karl-Johan! fnittrar hon när hon känner vad hon känner. Inte behöver du resa dej för tant Karin!” (Pohl 2007) .

Karl Kristian, Kal-Krisjan

Hjelmqvist (1903) om ’membrum virile*’ i Ydre och Linköping.

Karl Oskar

(smn) kuk. Se även Oskar.

Karl, karl

grundbetydelsen gammal man, gubbe. Besläktat med käring*. Namn på fruktbarhetsguden som finns kvar i åtskilliga gamla ortnamn. ”Karlevi på Öland är ej ’männens helgedom’ utan ’fallosgudens’ med bautastenarna* liksom Karleby i Västergötland med talrika fornminnen, äldst kallat Karlæpitt.” (Envall 1969) Vidare från samma källa: ”I dalmål kan karl beteckna ’penis’; kar ä kar å fitta ä fitta heter ett ordstäv från Älvdalen. (smn) penis. ”Han kallade kuken för Karl XII: Idag mår Karl XII riktigt bra. Hjältekungen börjar visst bli hungrig igen. Kung Karl den unge hjälte kände sej lite krasslig i morse, det har kanske varit för många slagfält på senaste tiden.” (Harning, Kärlek 10/1968) Även i dansk slang finns Karl XII som smeknamn på kuken. 2 i Malung sägs en kvinna ”haft karl” om hon blivit gravid, medan hon i Björna (Ång) har ”råkat ut för en karl” med samma resultat. Uppgift från man (f 1909) som menar att det främst är ogifta kvinnor som råkar ut för karlar. (Byrman 1989)

karlakarl

(dial) ”ironiskt och vitsigt om homosexuell man”. (OFS)   

karlaliv

(dial) ”kvinnors sällskapande och hånglande med karlar”. (OFS)

karlareger, karlasjuka

 (dial) "kvinnors sexuella intresse för män". (OFS) Jämför kvinnoreger.

TILLBAKA TILL TOPPEN