FULA ORDBOKEN

ordsnok

(so) om den som specialiserat sig på att söka, snoka upp ”fula ord” i skönlitterära verk. Ordet lär, i nedsättande syfte, vara myntat av författaren Vilhelm Moberg (1898—1973).

oren, orenhet

(euf) smutsig, smuts. "Särskilt känslig är kvinnan när hon är oren under sin menstruation. Om Djävulen då utnyttjar hennes svaghet kan hon skada sin omgivning." (Bergenheim 2020) Se  vidare under mens, menstruation. Men även män får  akta sig för att uppträda orena. Tredje Mosebok tar ett samlat grepp om orenheter av olika slag t ex: "Om en man har haft sädesavgång, skall han bada och är oren till kvällen. Alla klädesplagg och allt av skinn som hans säd har kommit på skall tvättas och är orent till kvällen. Om en man har samlag med en kvinna och får sädesuttömning, skall de bada och är orena till kvällen:"  

orena sig, orenlighet

(euf) 1 orena sig;  skita på sig och orenlighet;  träck, avföring, skit. Fornsvenska orenliker; träck, avföring. "När de hade lagt sig fick den fina herrn ont i magen och orenade ner sig i bädden," (Folksagan i Sverige 3 s 527) Bergman (1919) talar om att ”trampa i någon orenlighet”. Bland avdelningen Kungörelser (i Holmkvists Stilblommor och grodor 1962) finns bl a följande notis: ”Härmed erinras vederbörande om sin vägunderhållningsskyldighet; och är ej denna behörigen fullbordad till avsyningen, och är ej all orenlighet på vägen borttagen, så kommer undertecknad att lägga sig i det.” Utfärdare en länsman.

SAOB (1952) har orenlighet ”om exkrementer (o urin) särsk. i uttr. göra sin orenlighet, slå sin orenlighet ifrån sig o.d., uträtta sina naturbehov”. SAOB har också med följande exempel från privilegier, resolutioner och förordningar för Sveriges städer (1575): ”Ingen göre sijn orenlighet på gatan eller i grender.” (åld)  föröva (utöva) orenlighet; knulla. "Andra ord som användes på samma sätt var att ha olovlig beblandelse, beblanda sig i olovlig lusta, bola och föröva orenlighet. Genom att använda sådana ord betonade skrivaren att de sexuella handlingarna var olagliga, olovliga och orena. De var syndiga, okristliga." (Hassan Jansson, K/ Lindström, J 2018)

org

(fvn) kvinnlig avvikande sexualitet. Meulengracht-Sörensen (1983) hävdar att detta ord tillämpades som förolämpning på kvinnor istället för argr* och har liknande funktion som arghola*. Uppgift från Ljunggren (2014) som även har följande: ”Att ordet argr* blir till org beror på att när man talar om adjektiv i isländskan citerar man dem i maskulinum nominativ (argr). I femininum blir då formen org, i neutrum argt.”  Vidare menar Ljunggren att orgo är ”den feminina tillämpningen av argr”.

orga

(sl) kort för orgasm.

organ

(grekiska organon; verktyg, instrument, kroppsdel) NEO har ”hist.: sedan 1790”. Ofta i sammansättningar som alstringsorganbefruktningsorgan, fortplantningsorgan, generationsorgan, kopulationsorgan, könsorgan, njutningsorgan, parningsorgan, prokreationsorgan, reproduktionsorgan, sexualorgan, urinutförsorgan och vällustorgan både hos män och kvinnor. ”Hon återigen begynte på nytt sina förtjusande manövrer med mitt organ, som hon kysste och slickade med växande iver och tillfredsställelse.” (Swinburne 1983/1900) "I det ögonblick hon slöt de fylliga men bittra läpparna kring hans manliga organ, obrukat sedan länge, med sina åttiotre år av åderbråck, gamla finnar och utläkta fästingar inte olik en gammal västeråsgurka som dröjt sig kvar över vintern i sin glasburk, såg han hennes ena öga, blått, skeptiskt och vänligt se upp mot honom genom slingan av rött hår." (Gustafsson, L  1986 s 234-35) "Min kvinna tycker att min kuk är vacker. Jag tycker inte det. Det är någonting som hänger där, och ibland står. Det är först och främst ett njutningsorgan." (Kalmér 2024 s 117)

I sin bok Sexualkunskap för ungdom (1953) predikar Johan Winzell följande organlära: ”Det bästa åskådningsmedlet är vid all undervisning saken själv, i detta fall människokroppen. Den kan också användas vid demonstrerandet av en hel del organ och funktioner — dock naturligtvis icke könsorganen. Men det finns en annan möjlighet, som också rekommenderas av undervisningsplanen: att ’organ av djur tages till utgångspunkt’.”

I Kvinnans könslif (1914) beskriver Anna Fischer-Dückelmann de ”kvinnliga vällustorganen som mycket lättretliga och rikligt försedda med blodkärl, vilka naturen förlänat dem för att skänka mer lockelse åt könsakten och därigenom betrygga fortplantningen”.

orgasm

(grekiska orgasmos av orgao; svälla, vara full av safter) sexuell utlösning och urladdning; slut- och/eller höjdpunkten på ett samlag. NEO har ”hist.: sedan 1834”. Orgasmen beskrivs av doktor Harald Berg (1909) som att ”lifmodern utför liksom ’diande’ rörelser”. Annars kan väl fenomenet enklast förklaras som ett tillstånd där könsorganens muskulatur reflexmässigt och rytmiskt drar sig samman vid retning samtidigt som puls, andning och blodtryck ökar markant. Hos mannen resulterar orgasmen även i sädesuttömning. ”Du kan få drömorgasm och sprutorgasm, vaginal orgasm och icke-genitalorgasm, G-punktsorgasm och anal orgasm, V-punktsorgasm, U-punktsorgasm, kombinationsorgasm, mellangårdsorgasm och bröstvårtsorgasm. Du kan få totalorgasm, hjärnorgasm, oralorgasm, samlagsorgasm och smekorgasm. Singel, tvilling eller multipel, kedjebetonat eller SOS-aktig (tre korta, en lång, tre korta).” (Janouch 2003)

Så här fint och målande beskriver Anna-Leena Härkönen orgasmen i sin Akvariekärlek (1991): ”Det känns otroligt, som om en smärtfylld bäck plötsligt sorlat in i mej med mer och mer värmande och sjudande vatten! Kvicksilverkulor tumlar om i tårna! En briserande regnbåge över ryggen! Något punkteras och sprider sej som sirap i magen! Doften av krossade fikon, kärnorna sprutar ur varje kroppsöppning! Tjock grädde rinner i varje skreva, och jag ropar på hjälp, ropar högre, men grädden rinner oavbrutet, inget kan stoppa den längre, hela min kropp täcks av tung grädde och börjar långsamt mjukna och brytas upp i allt mindre och mindre bitar!”

I Engvall/Nilsson (1996) besvarar en mor i ord och bild (Christina Alvner) suveränt begripligt sin lille sons fråga vad en orgasm är: ”Orgasm? Ja det är som en våldsam nysning som väntat och kittlat i flera minuter på att komma fram och som plötsligt liksom exploderar — fast i andra ändan och mycket skönare förstås!”

”Det där du vet om att orgasm är detsamma som en väldig skummande jättevåg och man sköljs in i en lummig grotta och havet dånar och brusar och det slår lock för öronen och man hör allehanda röster och Afrodite som står där i solnedgången och Odyssevs med sina skepp och cykloper som dansar i skenet från timmereldar och små fjärilar och eldflugor som virvlar omkring och sen det ljuva mörkret som tydligen är rena koman och därefter uppvaknandet på en frisk äng i morgonsolen med dagg mot ryggen och så vidare ja du vet vad jag menar.” (Harning, Kärlek 2/1965) Men inte alla är odelt förtjusta i alla former av orgasm: ”Orgasmen känns som om stora klysor av tjockt snor sköts in i halsen på en.” (Hite 1977) ”å å å å årgasm.” (Ottar 4/97) Jämför utlösning.

I von Horns Prælectio et demonstratio anatomica (Uppsala 1709) heter det bl a om kvinnans upphetsning i samband med orgasmen: ”... hos kvinnor som är mogna för män sätts denna vätska (lympha) i rörelse genom en smula fräcka tankar, nästan på samma sätt som saliven hos en hungrig människa sätts i rörelse inför ett uppdukat bord.”

Kvinnor sägs ofta fejka eller låtsas få orgasm, som ett led i att tillfredsställa det manliga egot eller för att få det hela överståndet. Men också män kan låtsas, något som framgår av följande skildring ”Fejkar killar orgasm” i Ottar (4/2006): ”Det var ju omöjligt att komma med allihop. Men jag hade en förmåga att hitta på så jag stönade och frågade: Får jag lägga satsen på dina bröst? (När det var på riktigt sprutade jag i munnen). Så spottade jag på brösten och smetade ut det med handen. Jag tror inte att någon märkte, men en och annan kanske undrade hur jag kunde komma så mycket.”

I Skånskan.se (27/8-2010) berättas om Lövestadskonstnären Carlos Bebeacua som i ett par års tid kämpat för att hans skapelse Orgasmens Madonnas kyrka ska bli registrerad som trossamfund. Orgasmens Madonnas kyrka kan närmast betraktas som en blandning mellan ett konstnärligt projekt och en egenhändigt uppfunnen religion. Kammarkollegiet sa 2008 nej till en registrering då namnet ”kan väcka anstöt i de vida kretsar av allmänheten som har en kristen förankring”. Den högre instansen Kammarrätten gick på Kammarkollegiets linje också det med motiveringen att namnet kan väcka anstöt.

Konstnären överklagade då ytterligare en gång nu till Regeringsrätten som beslutade att inte ta upp saken till prövning. Nu undersöker Carlos Bebeacua möjligheten att driva ärendet vidare till Europadomstolen för som han säger: ”Här är några personer i Stockholm som har beslutat att tre harmlösa ord i kombination är provokativt för hela samhället. Jag tycker inte att det är något som intellektuella i Sverige borde låta passera förbi”. Samtidigt tänker han skicka in en ny ansökan till Kammarkollegiet om registrering av sitt trossamfund nu under namnet Den censurerade madonnas kyrka.

orgasmalgia

grekiska av lagos; smärta. Smärta vid orgasm.

orgasmera

(lmo) att få orgasm*. ”En metod som kan hjälpa kvinnor att lära sig orgasmera är att onanera. [...] 11.6 procent av kvinnorna i vår undersökning orgasmerade aldrig, och de flesta av dem onanerade heller aldrig.” (Hite 1977) ”Inget gör mig lyckligare än att höra en kvinna orgasmera så att rutorna skallrar.” (Lodalen 2005)

orgastic fantastic

(sl) coolt, fräckt. 2 för skojs skull. 3 beskrivning av gubbsjuka* män och gumsjuka kvinnor.

orgastisk

som har att göra med orgasm*. ”Hist.: sedan 1959.” (SO)

orgel

(sym) fitta.

orgie

(grekiska orgia; hemliga religionsbruk) under antiken hemliga riter eller ceremonier i samband med dyrkan av vissa gudar, t ex Dionysos*. Vid dessa orgier gick det mycket vilt och lössläppt till och än idag förknippar vi orgier med vilda utsvävningar i form av t ex samlag eller andra sexuella aktiviteter mellan flera personer. "Det är fascinerande med häxor och häxprocesser. Det skrämmer och trollbinder. I konsten framträder allt med fasansfull tydlighet, nakna kroppar i orgiastiska ceremonier, håriga djävlar vilt kopulerande med kvinnor och förvridna smärtfyllda ansikten i flammande bål." (Bergenheim 2020 i Inledningen)   NEO har orgie ”hist.: sedan 1811”. Se även ormgrop.

orgis

(sl) orgasm. ”Jag är inte vacker, inte heller slank, och numera är jag inte ens ung. Fast som ung fick jag för det mesta inte heller någon orgis.” (Alakoski/Mogensen 2008)

orgoner

av orgasm. Bygger på en pseudovetenskap som centrerade kring vad dess upphovsman , den österrikisk-amerikanske sexologen Wilhelm Reich (1897—1957), kallade orgoner, tänkta som universella förlängningar av sexualdriften, som en grundläggande princip i universum. Reich menade att orgonerna var drivkrafter i UFO:n och byggde speciella orgonlådor som man skulle vila i för att kunna reflektera tillbaka de orgoner som annars strömmade ur kroppen. Dessa lådor gjorde att Reich upprepade gånger dömdes för kvacksalveri i USA. I Sverige brukar verksamheten gå under namnet reichiansk terapi bland dess få anhängare.

orificium externum uteri

(latin orificium; mynning, externus; yttre och uterus; livmoder) livmodermunnen. Man brukar tala om yttre och inre livmodermun, där den förra avser namnet på den nedre öppningen i slidan och den senare betecknar den övre öppningen mot livmoderhålan. Den originelle anatomiprofessorn Lars Roberg tar i sin Lijkrevningstaflor (1718) bl a upp orden öpet, munningen och slutet för orificium och menar att den ”ær hos pigor mehr sluten én hos mödrar. Kallas då klostret, clausura...” Se även livmodermun.

originalrakat

(sl) enl en undersökning i tidningen Nya Åland (5/3-1999) om åländska ungdomars språkvanor står ordet för ”tjej yngre än 12 år”. Se även raket.

oring

(sym) kvinnligt könsorgan. Jämför under  0.

orkestermadrass

(sl) flicka som ligger med rockstjärnor. Jämför madrass.

orkialgi

(grekiska orchis; testikel och algos; smärta) smärta i testiklarna*.

TILLBAKA TILL TOPPEN